Έχοντας υπόψη την έναρξη διαβούλευσης για αλλαγή του νόμου 4019/2011 περί Κοινωνικής Οικονομίας ανοίγει σήμερα δημόσια η εναρκτήρια Διαβούλευση με πρωτοβουλία της ενημερωτικής πύλης KoinSEp.Org και σας καλούμε να καταθέσετε τις παρατηρήσεις σας και τις προτάσεις σας για το πώς ο νόμος για την Κοινωνική Οικονομία μπορεί να βελτιωθεί για να γίνει ο πραγματικός μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας για την Ελλάδα και ένα εργαλείο για την αύξηση της απασχόλησης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύει η Ελλάδα.
Η παρουσίαση γίνεται ανά άρθρο του νόμου 4019/2011 και σας καλούμε να καταθέσετε κάτω από κάθε άρθρο τις παρατηρήσεις η τις προτάσεις σας και στο τέλος ένα γενικό σχόλιο η παρατηρήσεις που έχετε να κάνετε συνολικά.
Η διαβούλευσηεδώ.
Κατανόηση της έννοιας κοινωνική επιχείρηση
Στην κατηγορία των κοινωνικών επιχειρήσεων περιλαμβάνεται ένα μεγάλο εύρος οικονομικών μορφωμάτων που αναλαμβάνουν επιχειρηματικές πρωτοβουλίες όπως είναι οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), οι μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, οι συνεταιρισμοί και οι κοινωνικές επιχειρήσεις κερδοσκοπικού χαρακτήρα.
Για να θεωρηθεί μια επιχείρηση κοινωνική πρέπει να πληρούνται ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά όπως είναι η συμμετοχή συνεργαζόμενων μελών με έμμισθη εξαρτημένη εργασία καθώς και εθελοντών με άμισθη εργασία, και σύμπραξη διάφορων ιδιωτικών και δημόσιων οργανισμών. Ομοίως, μια κοινωνική επιχείρηση πρέπει να παρέχει υπηρεσίες που προωθούν τις κοινωνικές αξίες όπως είναι η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, η διατήρηση του πολιτιστικού περιβάλλοντος, η φροντίδα ανθρώπων με ειδικές ανάγκες, και η ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών.
Ο οργανισμός για την Ανάδειξη των Κοινωνικών Επιχειρήσεων στην Ευρώπη (The Emergence of Social Enterprise in Europe) παρουσιάζει ορισμένα χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα προκειμένου να θεωρηθεί μια επιχείρηση ως κοινωνική. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι:
(α) η συνεχής δραστηριότητα παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών, (β) ο μεγάλος βαθμός αυτονομίας, (γ) ο μεγάλος βαθμός οικονομικής διακινδύνευσης (ρίσκου), (δ) ο περιορισμένος βαθμός έμμισθης εργασίας, (ε) ο ρητός σκοπός να ωφελείται η κοινωνία, (στ) η πρωτοβουλία που προωθείται από τις ομάδες της κοινωνίας, (ζ) η δύναμη των αποφάσεων να στηρίζεται περισσότερο σε εκείνα τα μέλη που δεν είναι οι κάτοχοι του χρηματικού κεφαλαίου, (η) η συμμετοχή στην επιχείρηση όλων των ανθρώπων που επηρεάζονται από τη δραστηριότητα, και (Θ) η περιορισμένη διανομή κερδών.