Η "πληθοχρηματοδότηση" (crowdfunding) εδραιώνεται ολοένα περισσότερο ως μορφή εναλλακτικής χρηματοδότησης για νεοσύστατες επιχειρήσεις, καθώς και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) σε πρώιμο στάδιο εταιρικής ανάπτυξης, οι οποίες κατά κανόνα βασίζονται σε μικρές επενδύσεις. Η "πληθοχρηματοδότηση" αντιπροσωπεύει ένα ολοένα και σημαντικότερο είδος διαμεσολάβησης στο πλαίσιο της οποίας ένας πάροχος υπηρεσιών πληθοχρηματοδότησης εκμεταλλεύεται μια ψηφιακή πλατφόρμα ανοιχτή στο κοινό με στόχο τη σύζευξη ή τη διευκόλυνση της σύζευξης δυνητικών επενδυτών ή δανειστών με επιχειρήσεις που αναζητούν χρηματοδότηση, ανεξαρτήτως αν η χρηματοδότηση έχει ως αποτέλεσμα τη σύναψη σύμβασης δανειοδότησης ή την απόκτηση συμμετοχής στο εταιρικό κεφάλαιο ή σε άλλες κινητές αξίες, χωρίς ο πάροχος υπηρεσιών πληθοχρηματοδότησης να αναλαμβάνει κίνδυνο ο ίδιος.
Σημαντικές αλλαγές στον χάρτη των χρηματοδοτήσεων μικρομεσαίων εταιρειών και νεοφυών επιχειρήσεων (start-ups) θα επιφέρει ο Κανονισμός για τη συμμετοχική χρηματοδότηση (Crowdfunding) που ψήφισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με εισηγήτρια την ευρωβουλευτή κα. Εύα Καϊλή.
Αναλυτικότερα, με τον νέο Κανονισμό δημιουργείται - σε πανευρωπαϊκό επίπεδο - η δυνατότητα χρηματοδότησης επιχειρήσεων χωρίς τη συμμετοχή τραπεζών και άλλων μεσαζόντων. Παράλληλα, δημιουργείται και το πανευρωπαϊκό πλαίσιο, ώστε κάθε επιχείρηση και startup να μπορεί να εντάσσεται σε μία πλατφόρμα και να συλλέγει ζωτικά κεφάλαια, είτε με μορφή δανεισμού είτε με μορφή μερισμάτων, και που πάροχος των κεφαλαίων μπορεί να είναι όποιος πολίτης επιθυμεί να δανείσει ή να επενδύσει αντί μερίσματος. «Είναι πρακτικά ο πρώτος κανονισμός του πακέτου Fintech, με το οποίο ξανασχεδιάζονται οι χρηματοδοτικές υπηρεσίες και το τραπεζικό σύστημα. Με το crowdfunding κόβεται πρακτικά η εξάρτηση για ρευστότητα από τις τράπεζες, κυρίως σε περιπτώσεις που το τραπεζικό σύστημα είναι αδρανές ή δεν δύναται να παρέχει δάνεια/ρευστότητα, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα», δήλωσε η εισηγήτρια κα.Εύα Καϊλή.
Παράλληλα αλλάζει και το όριο των χρημάτων που μπορεί να μαζέψει μια επιχείρηση. Από το 1 εκατ. ευρώ που ήταν η αρχική πρόταση της επιτροπής το ποσό μπορεί να φτάσει πλέον και τα 8 εκατ. ευρώ ανά έτος.
Μέριμνα του Κανονισμού ήταν να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις ασφαλούς εμβάθυνσης της αγοράς crowdfunding ως καινοτόμου μοντέλου συλλογής κεφαλαίου για τις επιχειρήσεις, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μόνο με ένα ομοιογενές νομικό πλαίσιο που εξασφαλίζει τους μικρούς επενδυτές, που είναι και οι βασικοί πάροχοι σε αυτό το σχήμα.
Πρόσθετος στόχος, όπως διευκρινίστηκε, δεν ήταν απλά να καλυφθούν οι ανάγκες των startups μόνο σε seed capital, αλλά να υπάρξει κι ένας μηχανισμός παροχής ρευστότητας για "scale up" επιχειρήσεις ( μια επιχείρηση που έχει ως στόχο την ανάπτυξη ή την επέκταση μέσα από πρόσβαση σε νέες αγορές, αύξηση των εσόδων της, αύξηση της προστιθέμενης αξίας, αύξηση του αριθμού των υπαλλήλων της, ή/και των χρηστών/πελατών της).
«Αυτό θα εξαναγκάσει την αγορά venture capital της Ευρώπης να γίνει πιο ανταγωνιστική» σημείωσε η ευρωβουλευτής και τόνισε ότι το επόμενο βήμα περιλαμβάνει την αξιοποίηση των ICO's, το ψηφιακό εργαλείο crowdfunding, το οποίο βασίζεται στην τεχνολογία blockchain. «Έχουμε θέσει τις βάσεις ήδη για να προχωρήσουμε ώστε όλες οι επιχειρήσεις, και κυρίως οι νέοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στους τομείς της τεχνολογίας, να έχουν πρόσβαση γρήγορα και ασφαλώς σε φτηνό χρήμα» συμπλήρωσε.
Παράλληλα ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τις startups έγινε με την ψήφιση της Γνωμοδότησης της Επιτροπής Βιομηχανίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση του blockchain στο διεθνές εμπόριο, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται το πρώτο βήμα για τη δραστική μείωση του κόστους στις διεθνείς εμπορικές διαδικασίες. "Ο πρώτος που ευνοείται είναι ο καταναλωτής εισαγόμενων προϊόντων και ο εισαγωγέας πρώτων υλών καθώς το κόστος μεταφοράς συρρικνώνεται αλλά και η βεβαιότητα για την ποιότητα του προϊόντος, για το προϊόν, αυξάνεται κατακόρυφα καθώς η πιστοποίηση προέλευσης δεν μπορεί να αλλοιωθεί ή να παραποιηθεί όταν καταγράφεται στα ψηφιακά DLT, στα λογιστικά φύλλα", υπογράμμισε η Ευρωβουλευτής.
Πρόκειται για μία σημαντική σύζευξη της τεχνολογίας με τις πολιτικές της Ένωσης για το Διεθνές Εμπόριο που θα βελτιώσει τις μεταφορές και θα ρίξει το κόστος στην διεθνή εμπορική αλυσίδα, από τις ναυτιλιακές εταιρίες που χειρίζονται πλοία για container, τις ναυτιλιακές μικρών αποστάσεων και τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με οδικές μεταφορές και φορτηγά. Ετσι δημιουργείται ένα νομικά βέβαιο πλαίσιο για το blockchain σε σχέση με τις υπηρεσίες διεθνούς εμπορίου, μειώνοντας το ρίσκο παραποίησης ή νοθείας, το ρίσκο του λαθρεμπορίου και της φοροδιαφυγής καθώς η πιστοποίηση θα είναι ψηφιακή και αμετάβλητη.
«Πριν λίγους μήνες φέραμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το blockchain ως τεχνολογία που θα βελτιώσει τη ζωή του πολίτη, θα μειώσει τα κόστη συναλλαγών, θα αυξήσει τη διαφάνεια και θα δώσει νέα ώθηση σε καινοτόμα μοντέλα επιχείρησης. Η Επιτροπή όσο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη στρατηγική μας προσέγγιση και πάνω σε αυτή, μετατρέπει σιγά σιγά την Ευρώπη στο κυρίαρχο παγκόσμιο παίχτη στον τομέα των νέων τεχνολογιών. Είμαστε περήφανοι που μια Ελληνική ομάδα πέτυχε να ανοίξει πάνω από 700 εκατ. χρηματοδοτικών ευκαιριών και αποδοχής μιας ανατρεπτικής τεχνολογίας», υπογράμμισε η κα. Εύα Καϊλή.