Από σήμερα Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων για τον 2ο κύκλο του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ΄ οίκον», το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις και άτοκα δάνεια για την ενεργειακή αναβάθμιση κατοικιών.
Το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ' οίκον» υλοποιείται στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και από εθνικούς πόρους. Η συνολική δημόσια δαπάνη του προγράμματος (Ι&ΙΙ κύκλος) ανέρχεται σε 778 εκατ. ευρώ.
Η έναρξη του Β' κύκλου της ηλεκτρονικής υποβολής αιτήσεων θα γίνει τμηματικά ανά ομάδα Περιφερειών και μέχρι την κάλυψη των διαθέσιμων πόρων ανά Περιφέρεια:
- Από 16.09.2019 αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά για τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Ελλάδας
- Από 19.09.2019 αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά για τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Ιονίων Νήσων, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Κρήτης
- Από23.09.2019 για τις Περιφέρειες Αττικής, Νοτίου Αιγαίου.
O προϋπολογισμός του Β' Κύκλου ανέρχεται σε 275 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθούν περισσότερες από 25.000 αιτήσεις.
Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που έχουν εμπράγματο δικαίωμα σε επιλέξιμη κατοικία. Η επιχορήγηση του προγράμματος θα δοθεί με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια του φορολογικού έτους 2018 (εκκαθαρισμένες δηλώσεις φορολογίας). Επιλέξιμες κατοικίες είναι η μονοκατοικία, η πολυκατοικία καθώς και το μεμονωμένο διαμέρισμα, όπως αυτά ορίζονται στον Οδηγό Εφαρμογής.
Επιλέξιμες είναι οι παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται μετά την έκδοση της πρώτης ενεργειακής επιθεώρησης (ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας). Οι παρεμβάσεις υποβάλλονται βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή και αφορούν αποκλειστικά στις ακόλουθες κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:
- Αντικατάσταση Κουφωμάτων
- Τοποθέτηση/αναβάθμιση θερμομόνωσης
- Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης/ψύξης
- Σύστημα ζεστού νερού χρήσης με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).
Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων ανά αίτηση ωφελούμενου δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας κύριας χρήσης της κατοικίας, με μέγιστο κόστος παρεμβάσεων ανά κατοικία τις 25.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.
Παρέχεται η κάλυψη της δαπάνης για την αμοιβή του ενεργειακού επιθεωρητή, του συμβούλου έργου και κόστη τυχόν μελετών, ενώ σε περίπτωση τραπεζικού δανεισμού μέσω του προγράμματος, το δάνειο είναι άτοκο. Τα έργα των ωφελούμενων (φυσικό και οικονομικό αντικείμενο) θα πρέπει να ολοκληρώνονται σε διάστημα δεκατριών μηνών από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης υπαγωγής.
Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Προγράμματος https://exoikonomisi.ypen.gr/ και τη σχετική υποσελίδα για τον Β΄ Κύκλο https://exoikonomisi-b.ypen.gr/ όπου παρέχονται αναλυτικές Οδηγίες για την υποβολή της αίτησης και άλλες χρήσιμες πληροφορίες.
Σημειώνεται ότι από την ημερομηνία έναρξης του πρώτου κύκλου του προγράμματος έως σήμερα έχουν υπαχθεί 42.228 αιτήσεις ωφελουμένων, συνολικού προϋπολογισμού άμεσης ενίσχυσης ύψους 398,5 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα καθώς έχει αναβαθμίσει ενεργειακά πάνω από 60.000 κατοικίες κατά την περίοδο 2007-2013. Διαδραματίζει δε κρίσιμο ρόλο στην βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, δεδομένου ότι οι κατοικίες/νοικοκυριά αποτελούν έναν από τους πλέον σημαντικούς καταναλωτές ενέργειας στη χώρα, ενώ το 55% των κατοικιών έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980 και είναι πολύ χαμηλής ενεργειακής απόδοσης.
Περισσότερες πληροφορίες
Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα του Προγράμματος. Εκεί παρέχονται αναλυτικές Οδηγίες για την υποβολή της αίτησης καθώς και άλλες χρήσιμες πληροφορίες μέσα από τον Οδηγό Εφαρμογής και τα Παραρτήματα του Β' κύκλου του Προγράμματος, στις Συχνές Ερωτήσεις, στα Τεχνικά Εγχειρίδια Εισαγωγής Στοιχείων στο Πληροφοριακό Σύστημα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, για ερωτήσεις που αφορούν στο πρόγραμμα και στη διαδικασία υποβολής της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 210 3000 877 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Ειδικά για τεχνικά προβλήματα στην υποβολή της αίτησης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα 211 1001 616 και 2310 804004 ή στη διεύθυνση Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.