image Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη, χτες 1η Δεκεμβρίου 2014, η ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια - Εταιρείες Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs) και Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης».

Η ημερίδα συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας - Τμήμα Δυτικής Μακεδονίας και την Αναπτυξιακή Δυτικής Μακεδονίας Α.Ε. - ΑΝΚΟ στο πλαίσιο του έργου MARIE ( Mediterranean Building Rethinking for Energy Efficiency Improvement) του ευρωπαϊκού προγράμματος MED, που έχει σαν σκοπό την επανεξέταση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων στη Μεσόγειο.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών της ημερίδας και αφού προηγήθηκε μία συνοπτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου MARIE, οι ομιλητές επικεντρώθηκαν στο σκέλος των πιλοτικών εφαρμογών εξοικονόμησης ενέργειας που υλοποιήθηκαν σε δύο κτίρια της περιοχής (Διοικητήριο της Περιφέρειας στη Ζ.Ε.Π (Ζώνη Ενεργού Πολεοδομίας) και στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, καθώς και στο νομικό πλαίσιο που αφορά στην καινοτόμο μέθοδο χρηματοδότησης ενεργειακών επενδύσεων από τρίτους (ΧΑΤ) και τις Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών (ESCOs) - Συμβάσεις Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ). Ειδικότερα οι πιλοτικές παρεμβάσεις περιελάμβαναν:

  • την υλοποίηση ενεργειακών επιθεωρήσεων των δύο κτιρίων,
  • τον προσδιορισμό λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας στη βάση κόστους - οφέλους των προτεινομένων παρεμβάσεων,
  • την υλοποίηση πιλοτικών δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας (αντικατάσταση εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού μικρής κλίμακας) και
  • τη σύνταξη προτύπων Συμβάσεων Ενεργειακής Απόδοσης (ΣΕΑ), οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν υπόδειγμα σε εθνικό επίπεδο για την ενεργοποίηση του νέου θεσμού για τη χώρα, που αφορά στις Εταιρείες Παροχής Ενεργειακών Υπηρεσιών (ΕΕΥ - ESCO) και τη Χρηματοδότηση ενεργειακών επενδύσεων από Τρίτους (ΧΑΤ).  

     

image Λαμβάνοντας υπ' όψη και τη διεθνή εμπειρία, διαπιστώθηκε ότι η εμπλοκή των ESCOs στη διαδικασία υλοποίησης ενεργειακών επενδύσεων μπορεί να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει λόγω της στενότητας πόρων και παράλληλα να αναπτύξει μια νέα κουλτούρα εξοικονόμησης ενέργειας στους φορείς και τους πολίτες.   

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Μεταφορών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας κα Ελισάβετ Παναγιωτίδου τόνισε τη θέση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία παρουσιάστηκε και στο Παγκόσμιο Συνέδριο Βιώσιμων Κτιρίων τον Οκτώβριο στη Βαρκελώνη, αναφορικά με την υιοθέτηση της Στρατηγικής για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων της Μεσογείου που αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του στρατηγικού έργου MARIE, με απώτερο στόχο τη διαμόρφωση νέων οδηγιών και στρατηγικών σε Ευρωπαϊκό επίπεδο που να λαμβάνουν υπ' όψη τις ιδιαιτερότητες του Ευρωπαϊκού Νότου.   

Στο πλαίσιο της συνέργειας με άλλες προσπάθειες που επιχειρούνται πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της ημερίδας συνοπτική παρουσίαση δύο άλλων παρεμφερών έργων:

  • του έργου «Προώθηση της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων και προστασία του περιβάλλοντος (PEEBRE: Ελλάδα - πΓΔΜ 2007 - 2013) - Εξοικονόμηση ενέργειας σε 2 σχολεία του Δήμου Πρεσπών» από το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και
  • του έργου «Πράσινες Συμβάσεις και Υποστήριξη των Έξυπνων Πόλεων στον Ενεργειακό Τομέα - Green Procurement and Smart City Support in the Energy Sector (GRASP - MED 2007-2013)» από το Πανεπιστήμιο της Πάτρας.

ΑΝΚΟ - ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε., μέλος του Enterprise Europe Network-Hellas, 24610.24022 & 24610.27946 (εσωτ. 676,677), e-mail: info@anko-eunetwww.anko.gr & www.anko-eunet.gr, fax:24610.40210, Φον Καραγιάννη 1-3, 50100 Κοζάνη