Η ΑΝΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α. συμμετείχε με 2 εκπροσώπους επιχειρήσεων από την περιοχή παρέμβασης του τοπικού μας προγράμματος CLLD/LEADER και δύο στελέχη της ΟΤΔ, στην Επίσκεψη Ανταλλαγής Καλών Πρακτικών που πραγματοποιήθηκε στον Κεντρικό και Νότιο Έβρο από την ΔΗΜΟΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗ ΕΒΡΟΣ Α.Α.Ε. ΟΤΑ κατά το τριήμερο 15-17 Μαΐου 2025 με θέμα: «ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΝΟΤΙΟ ΕΒΡΟ».
Η δράση δικτύωσης, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του διακρατικού σχεδίου συνεργασίας «LOCAL TOUR», που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα CLLD/LEADER, Μέτρο 19, Υπομέτρο 19.3 του «ΠΑΑ 2014-2020» και υλοποιείται με τη συμμετοχή 21 εταίρων - Ομάδων Τοπικής Δράσεις από όλη την Ελλάδα και συντονιστή την Αναπτυξιακή Ηρακλείου. Συγκεκριμένα, στη δράση συμμετείχαν ωφελούμενοι από τον τομέα μεταποίησης κρέατος και απόσταξης αιθέριων ελαίων, που προέκυψαν μετά από την υποβολή των αιτήσεων τους στην ανοιχτή πρόσκληση της ΑΝΚΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α.
Το τριήμερο μετά το παραδοσιακό καλωσόρισμα, περιλάμβανε επίσκεψη ανταλλαγής καλών πρακτικών:
- στο οικογενειακό τυροκομείο «Τσελιγκάτο» στο Σουφλί, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργεία της το 2016. Η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι καθετοποιημένη μονάδα και περιλαμβάνει την εκτροφή 600 αιγοπροβάτων και τη μεταποίηση των προϊόντων τους. Στο τυροκομείο επεξεργάζονται καθημερινά περίπου 800 κιλά γάλακτος και παράγονται διάφορα είδη τυριού όπως το μαλακό, σκληρό, αλατισμένο, με πιπεριά καθώς και άλλα εκλεκτά τυριά. Κατά την επίσκεψη παρακολουθήσαμε τη διαδικασία παραγωγής και ακολούθησε γευσιγνωσία των παραγομένων προϊόντων
- στην επιχείρηση μεταποίησης κρέατος του κ. Μούτλια στο Σουφλί, που δραστηριοποιείται από το 1974 στην παρασκευή καβουρμά, λουκάνικου και μπάμπω. Ο επιχειρηματίας μας μύησε στην κρεατοτεχνία με την επίδειξη παρασκευής του ξακουστού λουκάνικου με χοιρινό κρέας και τοπικά βότανα
- στην επιχείρηση του κ. Τιάκα στο Σουφλί, που δραστηριοποιείται από το 1950 στον τομέα της μεταποίησης κρέατος. Παρακολουθήσαμε τη διαδικασία παρασκευής καβουρμά και παραδοσιακής μπάμπω
- στην οικογενειακή επιχείρηση - τυροκομείο του κ. Καπούτση. Η επιχείρηση που επιδοτήθηκε από το Leader ΠΑΑ 2014-2020, μεταποιεί και επεξεργάζεται μόνο το γάλα από ιδιόκτητα ζώα. Ξεκίνησε τη λειτουργία της ως τυροκομείο το 2010 και αποτελεί μια καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής πιστοποιημένων βιολογικών προϊόντων. Στο τυροκομείο παρακολουθήσαμε τη διαδικασία παραγωγής και ακολούθησε γευσιγνωσία των παραγομένων προϊόντων.
- στο ελαιοτριβείο Κύκλωπας που είναι μια βραβευμένη οικογενειακή επιχείρηση παραγωγής εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδού, με παράδοση και πάθος για την ποιότητα (επένδυση LEADER ΠΑΑ 2014-2020). Η επιχείρηση προβάλει τον αυθεντικό χαρακτήρα του ελληνικού ελαιολάδου σκέτο αλλά και αρωματισμένο με βασιλικό, λεμόνι, τσίλι,
- σκόρδο κλπ. και μας προσέφερε μοναδικές εμπειρίες γευσιγνωσίας, αναδεικνύοντας τα αρώματα και τις γεύσεις του τόπου. Ακολούθησε επίσκεψη στον αρχαίο ελαιώνα Μάκρης ηλικίας 2.500 ετών.
- στο Συνεταιρισμό Σπαραγγοπαραγωγών Τυχερού, που ιδρύθηκε το 1991 από παραγωγούς της περιοχής και τυποποιεί και εξάγει το σπαράγγι. Ακολούθησε Open Air Cooking and Tasting Master με σπαράγγια, τοπικά αυγά και ζυμωτό ψωμί
- στο αποστακτήριο αιθέριων ελαίων, της κας Κιτσικίδου Χριστίνας, που αποτελεί μια οικογενειακή καθετοποιημένη μορφή επιχείρησης και αποστάζει λεβάντα, ρίγανη και άλλα αιθέρια έλαια(επένδυση LEADER ΠΑΑ 2014-2020) και
- στην οικογενειακή επιχείρηση Τιάκας Α.Ε, επεξεργασίας κρέατος και μεταποίησης και παραγωγής κρεατοσκευασματων, στην περιοχή της Τραιανούπολης
Εκτός των ανωτέρων, το πρόγραμμα περιλάμβανε:
- επίσκεψη-ενημέρωση για την ιδιαιτερότητα του, στο Δάσος της Δαδιάς,
- επίσκεψη στο Μουσείο Μετάξης ΠΙΟΠ Πειραιώς στο Σουφλί, τόπο συνυφασμένο με το μετάξι. Στεγάζεται στο Αρχοντικό Κουρτίδη (1883), το οποίο παρουσιάζει όλα τα τυπικά αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά των αστικών «αρχοντόσπιτων» της περιοχής
- ξενάγηση στο εργοστάσιο Τζίβρε, ένα βιομηχανικό συγκρότημα 13 κτηρίων, που κατασκευάστηκε το 1909, από τον ιταλικό οίκο του Μιλάνου «Ceriano Fratelli, που περιλάμβανε την ιστορική αφήγηση της μετάβασης των παραδοσιακών τρόπων παραγωγής των πρώτων υλών σε τελικά προϊόντα με εμπορικό σήμα, προάγοντας το όνομα του τόπου
- επίσκεψη στο αρχοντικό της οικογένειας Μπρίκα, η οποία ασχολήθηκε με την εκτροφή μεταξοσκωλήκων, την αποθήκευση και την παραγωγή μεταξόσπορου, δημιουργώντας έναν από τους σπουδαιότερους Οίκους Μεταξιού στην περιοχή
- περιήγηση στο Δέλτα του Έβρου, με συνολική έκταση 200.000 στρέμματα, όπου δημιουργούνται λίμνες, λιμνοθάλασσες και νησίδες και αναπαράγονται 77 συνολικά είδη ζώων, μεταξύ των οποίων, 3 είδη ερωδιού, εξαιρετικής σπανιότητας
Κατά τη διάρκεια του τριημέρου πραγματοποιήθηκαν αρκετά γαστρονομικά δρώμενα και παρουσιάστηκαν οίνοι από τοπικές ποικιλίες.
Η δράση ανταλλαγής καλών πρακτικών στοχεύει στην ενημέρωση των ωφελούμενων για τα προϊόντα, τα μνημεία και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής που επισκέπτονται, στη διασύνδεση του αγροδιατροφικού τομέα της περιοχής με τον τουρισμό και τον πολιτισμό και στην προώθηση δράσεων δικτύωσης και συνέργειας μεταξύ επαγγελματιών από ολόκληρη τη χώρα.
Ευχαριστούμε τους ωφελούμενους της ΑΝΚΟ που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και τη Δημοσυνεταιριστική Έβρος Α.Ε για το άρτιο πρόγραμμα και την άψογη φιλοξενία.